Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@05:02:10 GMT

کانال پاناما، تسهیل کننده تجارت دریایی میان سه قاره

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۷۷۶۱۲۳

کانال پاناما، تسهیل کننده تجارت دریایی میان سه قاره

ایسنا/اصفهان کانال پاناما یک کانال ساختگی است که اقیانوس آرام را به اقیانوس اطلس وصل می‌کند و سبب می شود تجارت دریایی میان قاره اروپا به آمریکا و از آمریکا به آسیا تسهیل شود.

همواره نقاط استراتژیک و سوق‌الجیشی در جهان مورد مناقشه کشورهای مختلف و به ویژه قدرت‌های بزرگ در طول تاریخ بوده، به طوری که این مناطق از نظر اقتصادی، سیاسی، نظامی یا مذهبی دارای اهمیت زیادی هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کشورهای کوچکی نیز که در همسایگی یک نقطه استراتژیک هستند از نظر قدرت‌های بزرگ دارای اهمیت ژئوپلیتیکی می‌شوند، چرا که با تسلط بر این کشورها می‌توانند به قدرت‌های رقیب فشار وارد کنند.

یکی از این نقاط استراتژیک، حساس و سوق الجیشی در جهان کانال "پاناما" است که قاره های آسیا، اروپا و آمریکا را به یکدیگر متصل می‌کند و نقش مهمی در تجارت دریایی کشورهای مختلف دارد.

برای بررسی بیشتر دلایل اهمیت کانال پاناما در جهان، ایسنا با محمدعلی بصیری-استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه اصفهان به گفت‌وگو پرداخت که در ادامه می‌خوانید:

کانال پاناما زمان سفر دریایی را ۲۵ برابر کاهش داد

بصیری با بیان اینکه کانال پاناما سه قاره جهان را به یکدیگر متصل می‌کند، گفت: کانال پاناما در واقع یک کانال ساختگی است که اقیانوس آرام را به اقیانوس اطلس وصل می‌کند و سبب می‌شود تجارت دریایی میان قاره اروپا به آمریکا و از آمریکا به آسیا تسهیل شود. این کانال در خاک کشور پاناما قرار دارد و آمریکای شمالی را به آمریکای جنوبی متصل می‌کند و با احداث این کانال، پاناما از کلمبیا مستقل شد و امروز حدود ۵ میلیون نفر جمعیت دارد.

وی افزود: قبل از احداث کانال پاناما کشتی‌های تجاری مجبور بودند آمریکای جنوبی را دور بزنند که در نتیجه ۲۰ هزار کیلومتر به مسافتی که باید طی می کردند اضافه می شد که با احداث این کانال که ۷۷ کیلومتر از خاک پاناما عبور می کند این ۲۰ هزار کیلومتر که دو هفته برای طی کردن آن لازم بود به ۸ ساعت کاهش پیدا کرد که این امر در کاهش زمان و هزینه های حمل و نقل دریایی تاثیر شگرفی داشت.

مشکلات اقلیمی سدی برای احداث کانال پاناما بود

این استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه اصفهان، گفت: تاریخچه کانال پاناما به تلاش‌هایی که در سال ۱۸۸۰ میلادی به رهبری فرانسوی‌ها که در آن زمان شهرت زیادی در ساخت کانال داشتند بر می‌گردد، شخصی به نام "فردیناند دولسپس" که کانال سوئز را ساخته بود مذاکراتی را با دولت کلمبیا انجام می‌دهد که پروژه ساخت کانال پاناما را مانند سوئز انجام دهد، اما به دلیل مشکلات اقلیمی موفق به احداث کانال نمی‌شود وسط این مسیر دریاچه ای است که اگر از دو طرف کانال زده می‌شد این دریاچه حدود ۲۵ متر بالاتر از سطح اقیانوس بود که در نتیجه با خالی شدن آب، وسط این ارتفاع خالی و بدون آب می‌ماند و قابل کشتیرانی نبود.

بصیری ادامه داد: با متوقف شدن طرح احداث کانال سوئز توسط فرانسوی ها، شرکت‌های آمریکایی ورود می‌کنند و آمریکایی‌ها با ابتکاری که انجام می‌دهند در سال ۱۹۰۰ ادامه ساخت کانال پاناما را آغاز می‌کنند و در سال ۱۹۱۴ و ابتدای جنگ جهانی اول کانال پاناما به بهره برداری می‌رسد. این کانال دوطرفه و به طول ۷۷ کیلومتر ساخته شده است و به دلیل سختی آب و هوا و شرایط دشوار محیطی مجموعا ۲۷۵۰۰ کارگر برای احداث این کانال جان خود را از دست دادند.

عبور سالانه ۱۴ هزار کشتی از کانال پاناما

وی گفت: به دلیل مشکل فنی که وجود داشت آمریکایی ها برای این منظور که بتوانند دریاچه را وسط کانال نگه دارند و ارتفاع سبب بازگشت آب نشود با چند کانال هیدرولیکی در شرق و غرب کانال این مشکل را حل کردند. طبق آمار سال ۲۰۰۵ چیزی حدود ۱۴ هزار کشتی تجاری و نظامی از کانال پاناما عبور کرده و ارزش کالاهای عبور داده شد ۲۸۰ میلیون پوند بوده است.

این کارشناس مسائل بین الملل، افزود: کانال پاناما از نظر نظامی و استراتژیک اهمیت بالایی برای تجارت آمریکا و اروپا دارد که کنترل امنیتی آن را آمریکا بر عهده دارد، اما مدیریت و درآمد ناشی از این کانال را دولت پاناما به دست می‌آورد و عوارض عبور آن در سال، ۲ میلیارد دلار می‌شود. عرض کانال پاناما ۳۳ متر است که برخلاف طول آن عرض کمی دارد.

بصیری اظهار کرد: مهمترین خصوصیتی که کانال پاناما در میان کانال‌های دنیا دارد بیشتر به دلیل بُعد تجاری و بازرگانی آن است. در جنگ جهانی اول نیز کشتی‌های حامل سلاح و تدارکات جنگی از این کانال عبور می‌کردند که این موضوع اهمیت نظامی و استراتژیک آن را به خوبی نمایان می‌کند. از نظر ژئوپلیتیکی نیز سلطه بر این کانال سبب می‌شود که کشور مسلط بر آن در تجارت جهانی قدرت بیشتری داشته باشد.

وی گفت: کانال پاناما گذرگاهی است که کمترین تنش نظامی برای جابجایی قدرت در آن رخ داده، چرا که همیشه از زمان احداث تحت سلطه آمریکا بوده است. محمد رضا شاه پهلوی بعد از فرار از ایران حدود ۱۰ روز در پاناما به سر برد و سپس به مصر رفت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی سیاسی تجارت دریایی اقتصاد جهانی کانال پاناما تجارت دریایی احداث کانال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۷۶۱۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه (+عکس)

از جنگ جهانی دوم، زمانی که فناوری هواپیما در مقایسه با هواپیماهای مورد استفاده در جنگ جهانی اول پیشرفت‌های زیادی کرده بود، نیروهای هوایی به بخش مهمی از ارتش هر کشور تبدیل شدند، موضوعی که در مورد تمام کشورها در سراسر جهان صدق می کرد.

طبیعتاً جای تعجب نیست که نیروی هوایی ایالات متحده (USAF) توسط فهرست جهانی هواپیماهای مدرن نظامی (WDMMA) به عنوان قدرتمندترین نیروی هوایی جهان رتبه بندی شود.

به گزارش روزیاتو، WDMMA در توضیح رتبه‌بندی خود تصریح کرده است که از فرمول رتبه بندی ارزش واقعی استفاده می‌کند که نه تنها اندازه ناوگان را در نظر می‌گیرد، بلکه نوسازی، پشتیبانی لجستیکی، حمله، دفاع و سایر قابلیت‌ها را نیز در نظر می‌گیرد.

به این ترتیب، این رتبه بندی، کیفیت و ترکیب کلی موجودی های هر ارتش را ارزیابی می کند. بدین ترتیب برترین نیروهای هوایی جهان به شرح زیر هستند:

۵- تفنگداران دریایی ایالات متحده (USMC) تعداد پرنده نظامی: ۱,۲۱۱ فروند جنگنده ها: ۲۴.۵ درصد ناوگان هلیکوپترها: ۵۸.۹ درصد ناوگان سوخترسان ها: ۵.۳ درصد ناوگان

اولین گزینه در اینجا تفنگداران دریایی ایالات متحده (USMC) است که بیش از ۱,۲۰۰ پرنده نظامی در انواع مختلف در ناوگان خود دارد که اکثریت آنها هلیکوپتر هستند (۵۸.۹%).

به گزارش سایت این شاخه از ارتش ایالات متحده، هواپیماهایی که توسط این نیروی به کار گرفته می شوند شاملMcDonnell Douglas AV-8B Harrier، Northrop Grumman EA-6B Prowler McDonnell Douglas F/A-18 Hornet، Boeing F/A-18E/F Super Hornet، Lockheed Martin F-35 Lightning II، Lockheed Martin KC-130 Hercules و AAI RQ-2 Pioneer و البته انواعی از پهپادهاست.

با این حال، جالب اینجاست که WDMMA اعلام کرده که تفنگداران دریایی ایالات متحده تنها دو فروند F-35 در ناوگان خود دارد و ۵۲۸ جنگنده باقیمانده یا مک دانل داگلاس F/A-18 Hornet یا Boeing F/A-18E/F Super Hornet، دو جت جنگنده نمادینی که در نیروی دریایی ایالات متحده (USN) و نیروهای تفنگدار دریایی خدمت می کنند.

۴- نیروی زمینی ارتش ایالات متحده (USA) تعداد پرنده نظامی: ۴,۳۹۷ فروند جنگنده ها: ۰ درصد ناوگان هلیکوپترها: ۸۸.۱ درصد ناوگان سوخترسان ها: ۳.۵ درصد ناوگان

در رتبه چهارم، یکی دیگر از واحدهای نظامی ارتش ایالات متحده، یعنی نیروی زمینی ارتش ایالات متحده قرار دارد. با این حال، بر خلاف سایر واحدهای موجود در فهرست، نیروی زمینی ایالات متحده هیچ جت جنگنده فعالی ندارد و ناوگان آن عمدتاً متشکل از هلیکوپترهاست.

این شاخه همچنین دارای تعدادی هواپیمای ترابری، آموزشی و مأموریت ویژه است که شامل هواپیماهایی مانند MC-12W می شود، یک هواپیمای توربوپراپ که در کسب اطلاعات، نظارت و پشتیبانی شناسایی به نیروهای روی زمین کمک می کند. اکثر ناوگان هوایی نیروی زمینی متشکل از هلیکوپترهای Sikorsky UH-60 Black Hawk است که در سال ۱۹۷۹ وارد خدمت شد.

طبق گفته لاکهید مارتین که شرکت مادر سیکورسکی است، بلک هاوک در ارتش و نیروهای مسلح ایالات متحده و همچنین واحدهایی در ارتش ۳۴ کشور دیگر در سطح جهان خدمت رسانی می کند و خود را به عنوان یک پرنده نظامی مقاوم و قابل اعتماد ثابت کرده است.

۳- نیروی هوایی روسیه تعداد پرنده های نظامی: ۳,۶۴۹ فروند جنگنده ها: ۲۵ درصد ناوگان بمب افکن ها: ۳.۳ درصد ناوگان سوخترسان ها: ۰.۵ درصد ناوگان

تنها یگان غیر مستقر در ایالات متحده در این فهرست، نیروی هوایی روسیه (Военно-воздушные силы России، VVS) است، نیروی هوایی که دارای ناوگانی متشکل از ۳,۶۴۹ پرنده نظامی است که شامل جت های جنگنده، بمب افکن، سوخترسان و غیره می شود.

با این حال، در طول جنگ فعلی در اوکراین، بعد از این که روسیه در فوریه ۲۰۲۲ تهاجمی عظیم به این کشور را آغاز کرد، نیروی هوایی این کشور هواپیماهای زیادی از جمله دارایی های ارزشمندی مانند Beriev A-50 را از دست داده است. در واقع، این شاخه از ارتش روسیه دو مورد از این سیستم های هشدار و کنترل زودهنگام هوابرد (AEW&C) را از دست داده است که تازه ترین مورد در فوریه ۲۰۲۴ سرنگون شد.

به طور کلی، وبسایت Oryx که تلفات دو طرف جنگ را مستند می کند، ۶۰۰ پرنده نظامی روسی را که در طول جنگ با اوکراین سرنگون یا آسیب دیده اند را مستند کرده است، از جمله ۸۸ هواپیمای جنگی و سه بمب افکن استراتژیک که دو فروند از آنها آسیب دیده اند.

با این حال، روسیه همچنان از برتری هوایی خود برای بمباران اهداف استراتژیک نظامی و غیرنظامی در داخل اوکراین استفاده می‌کند. اوکراین مدعی شد هواپیماهای روسی بریف A-50 و ایلیوشین ایل-۲۲ را نیز ساقط کرده است.

۲- نیروی دریایی ایالات متحده (USN) تعداد پرنده های نظامی: ۲,۶۲۶ فروند جنگنده ها: ۲۰.۲ درصد ناوگان هلیکوپترها: ۲۱.۲ درصد ناوگان ترابری ها: ۳ درصد ناوگان

به ایالات متحده باز می گردیم، جایی که نیروی دریایی این کشور بیش از ۲,۶۰۰ پرنده نظامی؛ از جمله ۵۳۰ جنگنده در ناوگان خود دارد. همانند نیروهای تفنگدار دریایی، نیروی دریایی ایالات متحده نیز دارای سه نوع جنگنده است: McDonnell Douglas F/A-18 Hornet، Boeing F/A-18E/F Super Hornet، و لاکهید مارتین F-35 Lightning II، علاوه بر تعداد زیادی جنگنده های دیگر. این جنگنده های دیگر شامل General Dynamics F-16 Fighting Falcon و Northrop F-5 و همچنین پرنده های آموزشی متعددی مانند McDonnell Douglas T-45 Goshawk می شود.

با این وجود، این شاخه از ارتش ایالات متحده از بل بوئینگ V-22 Osprey نیز استفاده می‌کند که به‌دنبال یک حادثه مرگبار در سواحل ژاپن در نوامبر ۲۰۲۳ مجبور به زمینگیر کردن تمام ناوگان آن شد.

این پرنده تیلت روتور در ۸ مارس ۲۰۲۴ پس از چراغ سبز فرماندهی سیستم های هوایی نیروی دریایی و وزارت دفاع ایالات متحده به سرویس بازگشت. این تصمیم گیری سه ماه پس از یک حادثه مرگبار با V-22 Osprey در ژاپن گرفته شد.

۱- نیروی هوایی ایالات متحده (USAF) تعداد پرنده های نظامی: ۵,۱۸۹ فروند جنگنده ها: ۲۹.۱ درصد ناوگان بمب افکن ها: ۲.۵ درصد ناوگان سوخترسان ها: ۱۰.۷ درصد ناوگان

با کمترین هیاهو و غافلگیری، نیروی هوایی ایالات متحده (USAF) با ۵,۱۸۹ فروند پرنده نظامی در ناوگان خود قوی ترین و بهترین نیروی هوایی جهان است. اگرچه ممکن است تعجب آور باشد، اما بیشترین بخش از این ناوگان به هواپیماهای آموزشی اختصاص دارد یعنی ۲۹.۷ درصد، در حالی که جت های جنگنده با ۲۹.۱ درصد از سهم ناوگان در رتبه دوم قرار دارند.

در طول سال‌ها، این شاخه از ارتش ایالات متحده بسیاری از هواپیماهای نمادین مانند لاکهید مارتین SR-71 Blackbird، Northrop Grumman B-2 Spirit، Boeing B-52 Stratofortress و غیره را در اختیار داشته است و به یکی از نیرومندترین نیروهای هوایی در جهان تبدیل شده است، در حالی که این بخش از ارتش ایالات متحده اولین بار در سال ۱۹۴۷ تاسیس شد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ۵ نیروی هوایی برتر جهان در سال ۲۰۲۴؛ از تفنگداران دریایی آمریکا تا نیروی هوایی روسیه (+عکس)
  • کشف جدید زبان‌شناسان: ۴ سفر حماسی از سرزمین‌های یخی که به پیدایش اولین آمریکایی ها منجر شد
  • حضور فعال شرکت نفت فلات قاره ایران در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت
  • پیش‌بینی تجارت ۲۰ میلیارد دلاری با عراق/ احداث شهرک صنعتی مشترک
  • پاسخ مهران غفوریان به حواشی ایجاد شده درخصوص پدرش: پدر من ناخدا یکم کمیسر دریایی بوده است (فیلم)
  • مختصات نظم جدید منطقه
  • ۳۰ تفنگدار دریایی آمریکا زخمی شدند | ماهیت این حادثه فاش نشده است
  • ۳۰ تفنگدار دریایی آمریکا حین برگزاری یک رزمایش زخمی شدند
  • سانحه برای هواناوهای ارتش آمریکا و جراحت ۳۰ ملوان و تفنگدار دریایی
  • انتخاب «در مسیر نسیم» برای حضور در جشنواره‌ فیلم پاناما